EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

divendres, de desembre 29, 2006

ELS PERILLS DE LES "ITIS"

Ja fa temps que sentia l'impuls d'escriure aquest article. No és habitual que els entrenadors tractem la temàtica -sempre espinosa- de criticar-nos les nostres manies i trets metodològics poc pedagògics. A totes les famílies hi ha ovelles negres.

PREFERENTITIS
Trobo que alguns entrenadors/es "fabriquen" la seva carrera a partir de tractar d'acumular tant equips preferents com poden. Indepentment de les possibilitats reals de competir en una competició preferent, quan de vegades les plantilles de que es disposa no són suficientment competents, tècnics i clubs segueixen la cursa boja per assolir nivells de vegades inassolibles per grups humans que de vegades acaben trencats.

Sembla que algunes persones estiguin més a gust dient que entrenen un preferent que no un nivell "A". Quina diferència hi ha? Jo no li veig, realment. Ho dic com espectador: l'única experiència a Preferent la vaig tenir amb un sots-21. I com entrenador considero fonamental que s'hagi alleugerit la pressió sobre alguns clubs de base davant l'evasió de jugadors/a a edat infantil, o fins i tot abans.

Penso que no posar-li l'etiqueta de Preferent a Infantil pot ser una mesura superficial (segueix l'estira i arronsa entre clubs), però al meu entendre redueix les espectatives dels jugadors i el seu entorn, sobretot quan hi ha ofertes per marxar del club. Què t'ofereixen? Un nivell A enlloc d'un nivell B? Jo crec que cal considerar altres variables: qualitat tècnica i humana de l'entrenador/a, estructura de club, entorn del club, cultura esportiva de clubs i mares i pares. Per a mi la pregunta que cal fer-nos és: què ofereix el club que ve a buscar un jugador/a a banda del nivell? és suficient aquella oferta? Tindrà millors entrenadors/es? Quina ambient es respira?

Evidentment, a Preferent pots jugar contra el Barça o la Penya, però per mi molt poca cosa més. Jo voldria saber que ofereixen a part de la categoria: jo crec que la qualitat està sobretot en altres aspectes. Entrenaments de tecnificació, un seguiment acadèmic, un pla o itinerari de formació esportiva personalitzat.

TITULITIS
No vull desaminar ningú de fer cap curs. Sempre podem aprendre, però no només del cursos. Crec que és un error veure quins títols té l'entrenador/a per valorar-lo. Jo considero que haig de saber què més pretén fer aquell tècnic. Vull saber quines altres inquietuds (dins i fora del bàsquet) pot tenir, com ha seguit formant-se després d'aquells cursos.

Els problemes per determinar qui sap de bàsquet no es limita tan sols al títols federatius, que moltes vegades no marquen la diferència. Però són un dels primers obstacles: deixem d'aprendre quan considerem que ja sabem allò necessari. El no veure prou la persona que es mou entre vestidors, banquetes i pistes, fixant-nos el seu carnet d'entrenador/a, porta a contractar entrenadors/s amb un currículum convincent però de vegades sense capacitat d'adaptar-se a entorns diferents a aquells on ha treballat prèviament. Hem d'entendre de cultures esportives i de persones, saber-nos moure amb agilitat, ma esquerra i fermesa, abans de posar-nos a parlar d'aspectes tècnics.

Hi ha entrenadors/es que s'afanyen a fer un curs rera un altre, sense temps a digerir allò que el han explicat. Hem de dosificar els cursos, amanir-los amb tantes xerrades i clínics com sigui possible. I el que és fantàstic, un regal del cel: fer la inversió de futur en una supervisió a nivell professional. En parlarem en un proper article.

dijous, de desembre 21, 2006

PER PLORAR D'ALEGRIA: COMENTARIS DE PAT RILEY A L'ESTIL DELS SUNS DE MIKE D'ANTONI

Fa uns dies penjava un article amb un títol polèmic: la NBA avorreix.

Allà feia referència a un llibre apassionant que havia llegit recenment sobre un equip apassionant: Seven Second or Less. My season on the Bench with the Runnin' and Gunnin' Phoenix Suns, del periodista Jack Mc Callum (Simon & Schuster). Una joia per conèixer els detalls de la vida d'un equip farcit de grans jugadors i la il·lusió de fer un bon bàsquet, un bàsquet diferent i vistós.

De matinada vaig sentir que Antoni Daimiel, en la retransmissió d'un recent Phoenix-Toronto, comentava que Pat Riley es desfeia en elogis en relació al treball de Mike D'Antoni com entrenador del Suns. De seguida vaig intentar buscar les paraules exactes. I les vaig trobar a http://www.sun-sentinel.com/sports/sfl-1210iracol,0,3990660.column?coll=sfla-sports-front.

He volgut permetre'm la llicència de traduir algunes de les frases de Pat Riley, un entrenador que fa vint-i-cinc anys defensava a capa i espasa el jogo bonito amb els Lakers de Magic & Cia, però que d'un temps ençà s'ha abonat al catenaccio amb els Knicks i després amb els Heat, prèvia estada als despatxos.

Riley assegura: "Ell [Mike D'Antoni] ha portat un sistema a la NBA diferent de qualsevol altre que jo mai hagi vist. I ell ho ha elevat al nivell de ciència. Pots copiar-lo, però has d'aconseguir tots els matissos sobre totes les coses que ells aconsegueixen."

El periodista Ira Winderman, en una columna que recull aquestes interessants reflexions, argumenta: "Allò que surt per casualitat és capritxós. Mentre que Denver, Utah i Golden State han agafat el ritme aquesta temporada, només Utah ha trobat l'equilibri per crear un diferencial anotador que resulti decisiu. Els entrenadors cada any s'animen a apuntar-se al joc ràpid. Pocs tenen èxit."

Riley acaba dient: "Ara Mike està compromés, realment compromés. Ell no està compromés amb una falta de respecte per la defensa. Simplement està compromés a empènyer el ritme a un molt alt nivell, dona als jugadors una gran llibertat i aconsegueix una gran confiança."

Fa goig veure un partit dels Suns d'ençà que els Colangelo es van atrevir a ascendir a D'Antoni d'ajudant a primer entrenador. Entre l'ensopit panorama del bàsquet NBA, els Suns ens donen un aire nou, alegria als ulls. Els meus ulls, us haig de confessar, cansats ja de veure com la pilota no circula sinó que s'atura tot fins que l'Iverson o el LeBron de torn se la piquen tots sols, veuen renovades les còrnees, les retines, l'iris. I no desfilen les llàgrimes d'alegria de pur miracle.

dimarts, de desembre 19, 2006

EL CLÍNIC "A" DE SANT ADRIÀ I EL POSSIBLE CLÍNIC "B"

Quina gran ocasió aplegar-se amb Pedro Martínez, Joan Plaza, Salva Maldonado i José Vicente Hernández per sentir-los parlar de bàsquet. I amb Toni Bové per parlar de fisioteràpia i de conviure amb jugadors professionals.

El Clínic de l'ACEB a Sant Adrià serà una gran celebració. De l'aniversari de l'ACEB. Dels bons entrenadors autòctons que tenim a Catalunya. Els dies 23 i 24 en tindrem tota una mostra d'això. Però un altre gran clínic, el possible Clínic "B", es podria fer de manera ràpida.

Aplegar altre gent de bàsquet com Trifón Poch, Ricard Casas o Manel Comas seria un Clínic "B" excepcional. Igual que tenim equips "A" i "B" als clubs, podem estar orgullosos de confeccionar una llista dels entrenadors per un hipotètic Clínic "B". M'he deixat Aíto García Reneses que, encara que nascut fora de Catalunya, en matèria de bàsquet és bàsicament un "autòcton" més.

M'he proposat intentar disseccionar els motius de que vinguin aquests tècnics i no uns altres. La més bondadosa de les lectures parteix de la idea de que els tres catalans venen a passar les festes amb la seves famílies. Dos agafaran l'avió des de Madrid i l'altre des de les Canàries per menjar-se els turrons amb els seus éssers estimats.

Una segona lectura bondadosa seria pensar si en Ferran Peña, tècnic del Sant Adrià-UBSA de Copa Catalunya, ha tingut res a veure amb el cartell que s'ha preparat. Amic del Salva, proper a l'eix Maldonado-Plaza i per tant al Joan, va coincidir amb els bons temps a Badalona de l'Alfred Julbe, el Salva, l'Izqui, etc., així com amb el Pedro. Seria sospitós d'aquesta conxorxa tant meravellosa, li haurem d'enviar un inspector del CSI per demanar-li si té coartada.

I en la lectura més crítica, en un to de sospita cap a la tendència resultadista de la nostra societat, podríem dir que hi ha una certa correlació amb els registres dels seus respectius equips. Podríem aventurar-nos a dir que els millors registres tenen el premi d'aparèixer en el cartell del Clínic.

Fem la prova: Pepu és Campió del Món (qui li pot fer ombra havent assolit aquesta fita?), Joan Plaza va 13-0 a l'ACB en el seu debut com primer entrenador, Pedro Martínez i Salva Maldonado van 6-7, amb opcions (encara que remotes) de ficar-se a la Copa. En canvi, el Ricard va ser acomiadat pel Pamesa i ara intentarà salvar el ViveMenorca; el Trifón va 5-8 i l'equip té urgències; Manel Comas va 7-6, el seu Caja és una de les sorpreses interessants d'aquesta edició 06-07, però amb les darreres derrotes pot quedar-se en sorpresa de la primera volta.

Evidentment que aquest rànking improvisat no serveix de resposta fiable als criteris que s'han fet servir per preparar el grup de conferenciants. Un cartell de tècnics no es prepara d'un dia per l'altre, i segurament fa setmanes (per no dir mesos) que ells ja han aparaulat la seva presència amb la gent de l'ACEB.

Només dir que celebro veure que podem fer un Clínic com el de Sant Adrià amb gent formada a Catalunya. Encara més content em poso en descobrir que podríem fer-ne fàcilment un altre més. Fins i tot un tercer es podria enfocar al món de la gestió i direcció esportiva. Persones realment coneixedores de l'esport com el mític Salvador Alemany (com t'estant trobant a faltar al Barça d'una anys ençà), el solvent Oriol Humet (responsable que CB Granada fitxi bo, bonic i barat), l'Antonio Maceiras repetint tàndem d'èxit amb Pesic (Akasvayu Girona) o bé l'Àngel Palmi a la FEB.

divendres, de desembre 08, 2006

FILOSOFÍA, METODOLOGÍA Y DIRECCIÓN DE GRUPOS

Hay a menudo confusión entre algunos conceptos relacionados con el entrenamiento deportivo:
a) lo que es la fisosofía del entrenador y lo que resulta ser su filosofía de juego.
b) lo que es metodología de entrenamiento.
c) qué es la dirección de grupos.

FILOSOFÍA DEL ENTRENADOR vs. FILOSOFÍA DE JUEGO
Lyle (2002) hace una aclaración consistente e importante diferenciando entre la filosofía del entrenador (sus principios éticos, cómo entiende a la persona, qué experiencias ha tenido en el ámbito deportivo) y la filosofía de juego (cómo le gusta que jueguen sus equipos).

En la medida que la experiencia deportiva está fuertemente arraigada a unos usos deportivos propios de cada deporte, así como a las experiencias del propio entrenador, entiendo que tanto la filosofía del entrenador como la fisosofía de juego están fuertemente ligadas a cada deporte. Con eso quiero dar a entender que cada entrenador tiene su filosofía, así como cada deporte sus afluyentes filosóficos principales.

Creo que es importante dejar claro de inicio que a veces intentamos fundamentar una filosofía de juego, o intuirla en el caso de los entrenadores profesionales que vemos en la televisión, cuando sería más útil rastrear un espectro más amplio de lo que es el entrenador.

Es quizá por este motivo que me entusiasmo leyendo entre líneas en las maravillosas autobiografías de entrenadores, ya sean universitarios o de la NBA, que escriben a menudo con la ayuda de periosidstas especializados en deporte. O por lo que celebro cada nuevo libro de Zona 1-3-1 Ediciones cuando publican otra entrevista en profundidad a algún entrenador/a (para más información ir a http://www.zona131.com/).

Creo que debemos ser cautos a la hora de abordar cualquier fisolofía de juego: no impongo que se conozca la filosofía del entrenador previamente, pero como mínimo sí debemos saber diferenciar entre estos dos apartados, ya que los dos nos sirven de base para elaborar ulteriores elementos de trabajo en diferentes líneas de trabajo.

METODOLOGÍA DE ENTRENAMIENTO
Si la fisolofía es a mi entender una expresión más concreta y específica del hecho deportivo, lo que últimamente me fascina del deporte en general es la "translación" que se puede hacer de un deporte a otro en lo referente a la metodología.

La metodología de los deportes de equipo puede tener conexiones recurrentes, sobretodo a veces los medios tácticos individuales y colectivos (aunque con diferente nombre), así como en la preparación física o en la psicológica. Es gracias a las aportaciones de Xesco Espar en asuntos como la preparación física integrada o la planifiación de la temporada que los entrenadores de baloncesto nos podemos servir de muchas cosas de sus desarrollos en balonmano (más detalles en: http://www.th4th.com/xesco/indice2.htm).

La metodología nos proporciona un guión para diseñar la temporada: sus grandes ciclos, sus semanas referenciadas en la competición en que se toma parte, las sesiones de entrenamiento así como otras actividades específicas (dinámicas de grupo, entrenamientos de tecnificación), así como para abordar el entrenamiento propiamente dicho. Pero como el entrenamiento es un proceso de continuo feedback, ajuste y mejora, la metodología que no alude a cambios o a pequeños retoques no puede seguir los progresos de los grupos. El éxito es saber qué cosas cambiar y qué cosas dejar como están. Sólo seremos realmente buenos cuando identifiquemos las cosas que realmente nos funcionan y que no debemos cambiar.

La metodología es a menudo identificada con la confluencia programada de los elementos técnicos, tácticos, estratégicos, físicos (o condicionales) y psicológicos (o mentales). Pero últimamente también se han ido incorporando algunos otros elementos que enriquecen el proceso metodológico que, a parte de científico, también es profundamente artesano. Son elementos como la nutrición, la ergonomía o la preparación teórica de los jugadores.

DIRECCIÓN DE GRUPOS
La dirección de grupos tiene en común muchas cosas con la empresa o con las relaciones personales. Es, de lejos, el elemento de menos énfasis en los cursos de entrenadores/as cuando, de hecho, es el elemento fundamental de la dirección de grupos.

Desde el hecho primordial de los roles que adoptamos cada uno de nosotros en cada ámbito de nuestra vida, la dirección de grupos supone que entendemos el funcionamiento básico de algunos elementos de la teoría de los roles como elementos fundamentales del funcionamiento de los grupos. Sin entender de roles no podemos entender de grupos.

No podemos operar con tiento en la dirección de grupos sin conocer algunas de las implicaciones básicas de la teoría de los roles, así como conocer muy especialmente la importancia de los límites y de la claridad de los roles para el desempeño de los mismos. La psicología dinámica, la cibernética o el psicodrama son elementos básicos para entender más y mejor la comunicación.

La web de la consultoría del entrenador portugués Jorge Araújo es un buen principio para entrar en materia de dirección de grupos. Además de presentar un enfoque muy determinado y ahora muy de moda (el del coaching y el outdoor training), tenemos también algunos apuntes, aunque tengamos que hacer un esfuerzo para leerlos en portugués (visitar http://www.teamwork.pt/).

Los roles son a menudo sinónimo, en un lenguaje no científico, de los "papeles" que podemos actuar en nuestra tarea diaria. Ese paralelismo entre el rol y los papeles en una obra de teatro es un paralesimo útil y clarificador, pero que necesita de más luz para que no quede en un simple cliché.

RESUMEN Y LÍNEAS DE DESARROLLO
Creo que he abierto un fuego cruzado entre ámbitos que pueden parecer vecinos (y lo son), pero para los cuales aún no conzco un marco teórico fuerte en el que respaldarme. Quizá el trabajo de Lyle sea el único que, hasta el día de hoy, bosqueja un panorama amplio, serio y ambicioso, con vocación estructurante, en el ámbito del entrenamiento deportivo.

Quizá sea labor futura y no a muy largo plazo intentar tomar algunas ideas dispersas como las que he apuntado y tratar de darles forma y, sobretodo, un nexo habilitante entre ellas. Las ideas en el vacío o en la desconexión son, a lo sumo, estimulantes. Pero quizá nos haga falta ahora algo más de estructura.

Bibliografía
- Lyle, J. (2002) Sports Coaching Concepts: A Framework for Coaching Behaviour. London: Routledge.

dimecres, de desembre 06, 2006

LA NBA ABURRE

Joachim Noah, center del equipo masculino de los Gators de la Universidad de Florida, sorprendió a los que siguen pensando que la NBA es la mejor liga del mundo con sus declaraciones después de ganar el torneo de la NCAA de la temporada pasada, la 05-06.

Noah, hijo del brillante tenista Yannick Noah, no sólo lideró a sus compañeros en la fase final en los que participan los mejores 64 equipos colegiales, sino que además dejó a David Stern con un mal cuerpo considerable cuando dijo que la NBA le aburría. Noah declaró que prefería quedarse un año más en la universidad que lo ha visto florecer como un excelente jugador de baloncesto antes que dar un salto prematuro a la NBA. Dijo que los motivos eran que la NBA lo aburría y que prefería quedarse un año más disfrutando del campus universitario y de sus compañeros.

Noah no se podrá resitir a jugar en la NBA el año que viene, y seguro que los equipos irán locos por draftearle, pero como mínimo dejó claro que el baloncesto que se practica en la NBA no es para morirse.

Estos días, en una breve estancia en Manhattan, he podido ver un par de partidos NBA y comprar algunos libros interesantes. De entre esa docena de libros, uno que he devorado en pocos días y con gran entusiasmo es un testimonio claro y cercano de la temporada 05-06 de los Phoenix Suns.

Los Suns son uno de los pocos equipos de la Liga que no decepciona. Una de sus premisas ultraofensivas se basa en la idea de que en los primeros 7 segundos de posesión es cuando tienes más opciones de anotar. Mientras el otro equipo hace el balance defensivo y se ajusta a la defensa a media pista puedes conseguir canasta más fácilmente y, además, consigues generar más posesiones por partido lo que lleva a tener más oportunidades de poder anotar.

Jack McCallum es el autor y apasionado cronista de las andaduras de los Suns. McCallum, respetado periodista deportivo de Sports Illustrated, tras ganarse el favor de la Relaciones Públicas de los Suns y con el visto bueno de propietario, GM y staff técnico, consiguió vivir el día a día frenético de los Suns. Lo que iba a ser un artículo para la revista acabó conviertiéndose en un libro que se titula Seven Second or Less. My season on the Bench with the Runnin' and Gunnin' Phoenix Suns, y está editado por Simon & Schuster.

Los Suns y Noah están a años luz del baloncesto que se juega hoy en la mayoría de pistas de la NBA. La "mejor liga del mundo" debería rotular después de ese comentario otro que dijese: "baloncesto a parte". Las instalaciones, la organización de eventos, el merchandising... todo lo que envuelve al deporte, en eso son unos condenados expertos. En cómo se debe jugar el juego de Naismith, eso parece haberlo olvidado...