EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dimarts, de setembre 18, 2012

LA DIRECCIÓ TÈCNICA I PEDAGÒGICA, PER FI TEMA PER A UN LLIBRE

Fa temps que penso que la Direcció Tècnica i Pedagògica en clubs i escoles esportives havia de fer-se un lloc entre les publicacions editorials. En aquesta ocasió, com en el meu anterior llibre Aprender a ganar, l'editorial INDE farà una tasca divulgativa important al donar a conèixer un tema que, dins de les qüestions generals de gestió esportiva, es trobaven a faltar. Arriba, en breu, un llibre monogràfic sobre la feina de Director Tècnic.


La falta de textos de Direcció Tècnica s'acompanya de la falta de formacions adreçades a directors tècnics. Com reflexiona un ja veterà formador de joves futbolistes i director de categories formatives, referent d'il·lustres tècnics actuals: “El director general del área juvenil no debe ser elegido sin una evaluación previa muy prolija. No sólo debe manejar conceptos futbolísticos, sino además contar con una gran experiencia en conceptos generales que tengan relación directa con el desarrollo general del jugador juvenil. Un proyecto claro y sencillo será el arma más importante del director general; curiosamente, no hay en el mundo cursos para directores generales.” (Griffa, 2011:43)

Estic completament d'acord amb Griffa, tant en el fons com amb la forma. Falta en el panorama formatiu propostes arrelades en l'àmbit de la Direcció Tècnica, ja siguin cursos -como menciona ell- o bé textos sobre el tema. Tot plegat, amb la inminent publicació de Manual de Dirección Técnica y Pedagógica. Profesionalidad para organizaciones de deporte en edad escolar, així com també la programació de diferents activitats formatives presencials i a distància amb Keysport, penso que podrem donar-li un lloc de més preeminència a aquest tema tant important en el desenvolupament de l'esport en edat escolar.

Estem en una època de canvis. Els titulars fa temps que els ocupen notícies de l'anomenada crisi econòmica i financera, acaparant-ho pràcticament tot. No obstant tot això, la cantarella de la crisi econòmica dels darrers anys, amaga altres crisis. Una de les que més em preocupen és la crisi estructural i permanent que defineix els febles fonaments del sistema de l'esport en edat escolar. Malgrat els avenços que hem pogut veure i també protagonitzar en algunes ocasions, hi ha molt camí per fer. Com diu el mestre Cagigal: “El deporte, culturalmente, se encuentra en pleno subdesarrollo. Organizativamente, incluso institucionalmente, presenta robusta apariencia. Pero carece de la entraña cultural imprescindible para todo desarrollo.” (Cagigal, 1981:21) Anem, doncs, a farcir l'esport d'aquesta "entraña cultural imprescindible", que dèia Cagigal. Anem, doncs, a escriure i publicar més llibres. Anem, és clar, a publicitar i organitzar més cursos. Anem, també, a entrenar equips, tot establint sempre els millors vincles pedagògics. Jo estic convençut de fer el màxim que està al meu abast per fer l'esport millor, per fer millor l'esport.

Bibliografia
- Cagigal, J.M. (1981) ¡Oh, deporte! (Anatomía de un gigante). Valladolid, Editorial Miñón.
- Griffa, J. (2011) 39 años en divisiones inferiores. Programa de enseñanza y perfeccionamiento en fútbol juvenil. Buenos Aires, Ediciones Continente.